Některé nové byty v Praze zdraží příští rok až o 5 %

Některé nové byty v Praze zdraží příští rok až o 5 %

Datum publikace článku: 24. 11. 2015

Český statistický úřad má jasno. Výstavba i prodej bytů v Praze roste mimořádnou rychlostí a dokonce se blíží předkrizovým rekordům. Počet dostupných nových bytů přitom meziročně klesl.

Podle údajů z konce září je volných bytů v Praze zhruba 6 400, což je o 8,6 % méně než loni. Prodeje ale stále rostou a tak developeři staví nové byty. Největší zájem je přitom klasicky o dvoupokojové a třípokojové byty s průměrnou výměrou 74 m2. Oblíbené jsou i garsonky o velikosti 40 m2.

I přes velký zájem o nové byty v Praze příští rok porostou také ceny. Mohou za to vzrůstající ceny stavebních prací, podle odborníků však bude zvyšování cen pouze mírné a nepřesáhne 3-5 %.

Největší nárůst cen bude u tzv. superlevných bytů, kde metr čtvereční stojí méně než 45 tisíc korun. U bytů s cenou vyšší než 55 tisíc korun za metr čtvereční se pak očekává stagnace.

Praha 5 je dobrá adresa pro singles, páry i rodiny

Ceny bytů ovlivňují pochopitelně i další faktory a mezi nejdůležitější patří lokalita. Ideální byty v Praze jsou na klidném místě, v jehož okolí se nachází potřebná občanská vybavenost a ze kterého není daleko do centra.

Takové bydlení kousek od břehu Vltavy s výbornou dopravní dostupností centra Prahy nabízí například developer FINEP HOLDING. Byty na prodej v Praze 5 patří do projektu Britská čtvrť a nachází se ve dvou moderních bytových domech.

V nabídce bylo celkem 76 bytů od 30 m2 do 90 m2, rychle však ubývají. Nyní můžete vybírat ze zhruba 40 bytů. K dispozici jsou byty 1+kk, 2+kk i 3+kk, takže si vyberou singles i rodiny s dětmi.

Prodej bytů roste po celé Praze

Praha 5 ale není jediná lokalita, kde jsou nové byty k dispozici. Byty na prodej v Praze najdete i v Růzyni nebo v Hloubětíně. Zájemce o bydlení ve vlastním domě tu jistě zaujme i nabídka nízkoenergetických staveb se zahradou.

Ve všech lokalitách však nové byty rychle ubývají. S nákupem proto neotálejte.

<< Zobrazit všechny aktuality