Co může rozpohybovat prodej bytů v Praze?

Co může rozpohybovat prodej bytů v Praze?

Datum publikace článku: 20. 04. 2017

Poptávka po bytech, zvláště pak v Praze, stále převyšuje nabídku a navyšuje jejich ceny. Nedostatek bytů v roce 2016 způsobil nárůst průměrné ceny za m² až na 71 567 Kč. A navíc, po loňském rekordním nárůstu hypoték, v dubnu proběhla první etapa jejich omezení.

Odborníci tvrdí, že do budoucna bude ještě hůř. Banky mají v plánu další a drastičtější omezení. Dosáhnout na hypotéku bude v roce 2017 stále složitější. Za vším totiž stojí doporučení české národní banky neposkytovat hypotéky se 100% krytím. Žadatelé o hypotéku si budou muset nyní pokrýt minimálně 10 % z vlastních zdrojů, reálně se ale bude jednat až o čtvrtinu nebo dokonce i třetinu ceny nemovitosti.

Zpřísnění hypoték nahrává stavebním spořitelnám

20% snížení hypoték, jež finanční odborníci v roce 2017 předpokládají, dává větší prostor i dalším subjektům, kteří se podílejí na financování trhu s nemovitostmi v České republice. Nejrychleji reagovaly stavební spořitelny, které začaly zvýhodňovat nezajištěné úvěry a všemi možnými prostředky motivují klienty ke spoření. Nabízejí bonusy a akce, lákají na dárky a své aktivity zaměřují i na překlenovací úvěry, které mají běžně vyšší úrokovou sazbu než sazby hypoték. Pozornosti spořitelen neuniklo ani dětské stavební spoření, kterému ulehčila v loňském roce novela zákona.

Jak na bytovou situaci v Praze reaguje jeden z nejvýznamnějších developerů?

Společnosti FINEP HOLDING se podařilo i v roce 2017 připravit na prodej v Praze řadu nových bytů, které jsou již nyní k nastěhování. Zájemci o bydlení v Praze si mohou koupit byty, jež nabízí unikátní developerský projekt dvou domů Kaskády Barandov stojící v bezprostřední blízkosti Prokopského údolí.

FINEP HOLDING také nastartovala velmi ambiciózní developerské projekty, které by měly vytvořit v Praze řadu nových příležitostí na trhu s byty. V první řadě se jedná o projekt v zvaný Harfa Park vznikající na místě bývalé industriální čtvrti a dále pak rezidenční projekt U Šárky. Do třetice, FINEP HOLDING startuje i projekt Kaskády Barrandov, který však nabídne i všechny vymoženosti současnosti.

Společnost FINEP HOLDING drží krok s moderními evropskými trendy a nabízí byty či domy ve velmi atraktivních lokalitách. Věřím, že byty v Praze od FINEP HOLDING rozseknou i vaši bytovou otázku. Kontaktujte společnost FINEP HOLDING ještě dnes.

<< Zobrazit všechny aktuality